Ideograma anului 2012

Fiind 12.12.2012, s-ar putea ca ăsta să fie ultimul post ever de pe blog, dacă au dreptate mayaşii şi presa isterizată din România… Să ne grăbim, deci.

Din 1995 încoace, Nihon Kanji Nōryoku Kentei Kyōkai 日本漢字能力検定協会 – Asociaţia Japoneză pentru Evaluarea Competenţelor de Ideograme (?) – desemnează în fiecare lună decembrie, pe baza unui vot public, „ideograma anului”. Azi a fost anunţată ideograma pentru 2012: 金 kin, adică „aur”.

Potrivit tradiţiei, ideograma a fost scrisă de către stareţul templului Kiyomizu din Kyōto cu o pensulă specială, pe o coală de hîrtie de Echizen cu o lungime de 1,5 metri şi o lăţime de 1,3 metri, într-o ceremonie publică desfăşurată la templu astăzi imediat după prînz.

(C) Sankei News

(C) Sankei News

Motivele alegerii ideogramei 金 sînt, în principal, 1) medaliile de aur obţinute de sportivii japonezi la JO de la Londra, 2) premiul Nobel pentru medicină acordat profesorului Shin’ya Yamanaka şi 3) eclipsa inelară de soare vizibilă în Japonia anul ăsta – numită kinkan nisshoku 金環日食, deci conţinînd şi kanji-ul 金. (Kin e la a doua desemnare ca „ideograma anului”, după 2000.)

Imediat după ceremonie, stareţul de la Kiyomizu a declarat că a simţit că ideograma din 2012 o scoate şi mai mult în evidenţă pe cea de anul trecut – 絆 kizuna („prietenie, tovărăşie, camaraderie”) – pentru că exprimă spiritul japonezilor, care nu şi-au pierdut speranţa şi îndîrjirea  (昨年の『絆』に光を当て、希望を持って頑張ろうとする日本人の気概を感じた)…

Lista cu ideogramele din anii anteriori se găseşte aici.

Reclame

5 responses to “Ideograma anului 2012

 • Stefan

  Imi imaginez ca era greu de prins intr-un caracter, „Iminentul sfarsit al Japoniei” sau Oameni care stralucesc in intuneric:”
  Lasand gluma la o parte, este foarte interesant, nu stiam ca asa ceva se face.
  Sfarsitul lumii nu este pe 21-12-12. Am conserve care expira in 2013. – De-ale internetului.

 • Mariana Tanasa

  Cred ca mai aveti timp pana pe 21.12.2012 sa mai scrieti cateva articole ^^ (aceasta este ultima zi din calendarul mayas, si nu ziua de azi)

  In legatura cu ideograma anului: Eu studiez limba japoneza, dar sunt abia la inceput. Si, desi stiu sa recunosc, in scrierea de tipar si in unele scrieri caligrafice, kanji-ul „kin”, 金, n-as fi reusit sa-mi dau seama ca ceea ce a scris staretul de la Kiyomizu pe foaie este acelasi kanji. Ma intreb daca, pe viitor, imi va fi la fel de greu sa inteleg scrierea de acest gen…

  • R.P.

   Aoleu, m-am panicat din pricina apocalipsei iminente şi m-am încurcat la date… 😀
   Cît despre kanji, stareţul scrie într-un stil cursiv care e foarte rar folosit azi – deci nu te panica…

   • Mariana Tanasa

    Nu-i bai. O sa treaca si aceasta noua „zi fatidica”, asa cum au trecut toate predecesoarele ei. Conform Bibliei, numai Dumnezeu stie cand va fi apocalipsa (care, de fapt nu inseamna sfarsit, ci revelatie). In fine, panica fie departe de noi 🙂

    Iar despre kanji, ma bucur sa aud/citesc acestea. Ma cam speriasem de faptul ca m-as simti printre japonezi (atunci cand va fi sa ajung si eu in tara aceea minunata) ca un pacient pintre medici, neintelegand mai nimic din ceea ce scriu ;))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s