La mulţi ani, hiragana!

Săptămîna trecută, pe 28 noiembrie, Institutul de Cercetări Arheologice din Kyōto a anunţat că a făcut o descoperire extrem de importantă: cîteva inscripţii în hiragana care par să dateze din a doua jumătate a secolului al IX-lea. Dacă datarea este confirmată şi de verificările ulterioare, descoperirea rescrie pagini întregi de istorie – pînă acum, se considera că hiragana s-a cristalizat în prima jumătate a secolului al X-lea, odată cu apariţia antologiei de poezie Kokinshū (古今集) şi a Jurnalului din Tosa (土佐日記).

Inscripţiile apar pe mai multe fragmente de vase de ceramică descoperite în perimetrul unei reşedinţe care a aparţinut unui nobil pe nume Fujiwara Yoshimi 藤原良相 (813-867), care a îndeplinit la un moment dat şi funcţia de Ministru de Dreapta (右大臣) – un soi de vicepremier. Se ştie despre Yoshimi că avea cunoştinţe temeinice de literatură şi budism; mai mult, în apropierea reşedinţei sale exista o grădină celebră cu cireşi (Hyakkatei 百花亭) în care se organizau periodic concursuri de poezie la care participa inclusiv împăratul. Cum exista tradiţia de a organiza cîte un banchet după fiecare astfel de concurs şi de a nota poeziile cele mai reuşite cu pensula pe vase de lut, asta ar explica prezenţa hiragana pe cioburile proaspăt descoperite.

(c) Kōta Kawasaki (川崎公太)

(c) Foto: Kōta Kawasaki (川崎公太)

În situl arheologic din Kyōto au fost găsite peste 90 de bucăţi de ceramică mai mici sau mai mari – dintre acestea, 20 au fragmente de text scrise cu tuş, cu mai bine de 150 de semne hiragana. Profesorul Ryōhei Nishiyama de la Universitatea din Kyōto – care a făcut descoperirea – afirmă că unele dintre fragmentele de text au fost identificate ca fiind versuri din poeme clasice celebre sau referinţe la episoade mitologice din primele cronici japoneze.

Prin urmare, hiragana e cu cel puţin o jumătate de veac mai veche / bătrînă decît se credea pînă acum, aşa că… la mulţi ani!

***

PS: În ediţia tipărită a Yomiuri Shimbun din 29 noiembrie, de unde am preluat toate informaţiile, ştirea asta a apărut pe prima pagină – o dovadă în plus a importanţei descoperirii de la Kyōto, nu numai pentru istoria Japoniei, ci şi pentru istoria limbii japoneze. 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s