Ferestre larg închise

Zdrang!!… Vecinii din apartamentul de la etaj şi-au închis obloanele metalice de la ferestre. 7 seara, s-a întunecat deja – e normal, se pregătesc oamenii de culcare. Aproape imediat, zdrang! din nou, de la clădirea de alături. Şi iar zdrang!, de la case din ce în ce mai îndepărtate… Huruitul metalic urmat de bufnitura grea se aude preţ de cîteva minute peste tot cartierul, ca un ecou din ce în ce mai slab, repetat la infinit.

Oamenii se tem, pesemne, să nu le intre hoţii în case – asta mi-am zis la început. Între timp, însă, florarul din colţ îşi lasă peste noapte toate ghivecele de vînzare afară, în faţa prăvăliei, fără spaima că ar putea rămîne fără ele. Lui nu-i e frică de hoţi.

Acum, la sfîrşitul lui septembrie, se termină şi perioada de economisire de electricitate impusă de guvern. Setsuden 節電, cum îi spun japonezii. Setsuden a început anul trecut, după Fukushima, din cauza opririi centralelor nucleare – fără ele, companiile producătoare de energie nu pot oferi decît 80-85% din cantitatea de electricitate de pînă acum, deci consumul trebuie ajustat. Adică să consumăm cu 15-20% mai puţin decît în anii precedenţi: să mai reducem din lumini, să rărim trenurile, să mai scoatem unele automate, să o lăsăm mai uşor cu aerul condiţionat, să mai oprim cîte o scară rulantă etc. Fireşte, ţelul a fost atins, ba chiar depăşit, ca producţia la hectar din vremurile planului cincinal; nu numai că nu s-a atins pragul critic, ci consumul s-a oprit undeva pe la 80% din producţie. Iar asta înseamnă cu aproape 40% mai puţin faţă de 2010. În fiecare zi, la metrou şi prin diverse alte locuri publice, ecrane uriaşe ne informau cu grafice frumos colorate care e consumul mediu din ziua cu pricina, ca un memento crud despre 3.11. Yoku ganbatta, ne… Ce bine că japonezii sînt stoici.

Vara japoneză e cumplită. Aspră. Temperaturile abia dacă urcă pînă pe la 35 de grade – rarissim – însă umiditatea e, de multe ori, aproape 100%. Uneori, simţi că abia poţi să tai aerul umed ca să înaintezi. Traversezi o stradă de cîţiva metri şi eşti deja năduşit, cu tricoul ud leoarcă. Tînjeşti permanent după o gură de apă şi ţi se pare că ţesătura hainelor îţi taie prin pielea lipicioasă, pînă la carne. Nu ai chef de nimic, nici de somn, nici de muncă; eşti într-o stare de toropeală perpetuă de care nu ştii cum să scapi mai repede. Acasă, însă, vine salvarea: aerul condiţionat… Mirificul aparat alb montat pe un perete. Miracolul tehnologiei de secol XX. Cînd mintea ţi-e năclăită de la arşiţa de peste zi, nu mai ţii minte că e setsuden; întinzi mîna după telecomandă şi apeşi butonul miraculos.

Ca să aibă efect mîntuirea aerului condiţionat, e musai să ţii ferestrele închise, să nu cumva să năvălească în casă urgia de afară. Nu e nevoie, însă, să trînteşti obloanele în fiecare seară. Şi-atunci, de ce nu încetează zdrang!-urile din cartier?

Oamenii se tem, pesemne, de privirile indiscrete, de ochii de spion care le strică intimitatea – mi-am zis la un moment dat. Doar că, înainte de obloanele zdrăngănitoare, există negreşit şi o perdea opacă, barieră de netrecut… Nu se vede nimic în case. Şi-atunci?…

Noi am dat prima dată drumul la aerul condiţionat abia undeva pe la începutul lui august. O fi fost în asta şi o doză de stoicism, se prea poate; sau grija pentru buzunarul propriu, adică teama de creşterea ameţitoare a facturii. Ne-am descurcat cu un ventilator şi cu… ferestrele deschise. Cu aer natural, necondiţionat. De-ăla care umflă perdelele şi le face să danseze.

Ferestrele deschise ne-au adus în casă şi frînturi din lumea de-afară: chirăieli de copii jucîndu-se în faţa casei (şi ţipînd uneori pînă la exasperare), clinchet de biciclete, portiere trîntite, zarvă de păsări gureşe hîrjonindu-se prin grădină, cîte-un zvon de insectă insistentă, miorlăituri de mîţe mai mari sau mai mici, cîte-un lătrat răzleţ, voci de oameni dîndu-şi bineţe şi stînd la cîte-o bîrfă şi cîte şi mai cîte.

Nimic din toate astea nu intră în casele japoneze cu ferestre larg închise. Nici măcar acum, cînd s-a domolit vipia şi aerul e respirabil, mulţi nu-şi deschid ferestrele. Preferă în continuare aerul condiţionat. Sînt rupţi de lume – vor să fie rupţi de lume, să stea închişi într-un mediu septic, ferecat, ca un bubble imens de plastic. Bubble boys şi bubble girls. Nimic să nu treacă de fereastră, nimic că nu treacă de oblon. Să nu pătrundă cumva nici un fir din aerul proaspăt şi din realitatea de-afară în imperiul casnic.

Ferestrele nu sînt închise la una sau două case de pe lîngă noi, ci la majoritatea. Oriunde-ai merge.

De-acum, vine toamna şi vremea începe să se răcească – în curînd, guvernul o să lanseze probabil şi ediţia de iarnă de setsuden, iar aparatele de aer condiţionat o să verse cu spor prin casă binefacerea căldurii. Din nou, ferestre închise…

Păi atunci, să rămînă închise. N-o să intre nici hoţi nici priviri indiscrete în casă. Da’ nici orice altceva.

Anunțuri

4 responses to “Ferestre larg închise

  • Flo

    Probabil e o chestiune de timp pana cand vor disparea acele obloane metalice; majoritatea caselor nou construite nu au astfel de obloane.La inceput credeam ca le inchid in cazul unui eventual taifun,insa actiunea face parte din cotidianul activitatilor serale si matinale si trebuie privita ca un fapt normal;acele zgomote le aud si eu, doar cand vin in Kawagoe.Si ca sa conclud pe acelasi ton cu comentariul anterior,iubesc Japonia si lucrurilor pe care nu le inteleg nu incerc sa le caut explicatii,deseori acestea au un ”charme” specific;nu iubesc Romania si multe lucruri inca sunt de neinteles pentru mine.

  • v.shibata

    am avut aceeasi dilema.iubesc japonia dar unele lucruri sunt chiar de neinteles pentru noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s