Din nou despre Otopeni

A trecut mai bine de-o săptămînă de cînd am publicat textul-apel al lui Şerban Georgescu despre aeroportul Henri Coandă şi necesara lui „curăţare”. Ce s-a mai întîmplat între timp? George Moise spune, într-o postare de azi, că nimic… Eu, însă, sînt ceva mai optimist – mi se pare că lucrurile parcă-parcă au început să se mişte puţin.

Poate e momentul să tragem o linie şi să vedem ce a apărut în presă şi online despre problema asta în ultimele zile: 

– 19 august: pe Twitter, Mixi, Facebook şi alte site-uri de socializare utilizate frecvent în Japonia încep comentariile şi discuţiile despre cazul Yurika Masuno (益野友利香) – o sinteză aici. Multe dintre tweet-uri pomenesc despre faptul că Europa de Est (România în special) este o zonă nesigură, chiar periculoasă; altele, însă, afirmă că Japonia este cea mai sigură ţară din lume şi că, prin urmare, tinerii japonezi trebuie să fie îndemnaţi / învăţaţi să nu mai călătorească în străinătate. Începe să circule şi o imagine cu ultimele tweet-uri ale lui Yurika (de pe 15 august), în care aceasta scrie că e înspăimîntată de faptul că trebuie să meargă singură trei ore cu un tren de noapte de la Bucureşti şi că, dacă ajunge la destinaţie, ăsta va fi un miracol…

ルーマニア着いてから一人で深夜電車に3時間乗らなきゃだから、それが最大の不安というか何というか辿り着けたら奇跡だと思う(>_<)

– 20 august: AIESEC Japonia emite un comunicat de presă în care spune că, la cererea expresă a familiei Masuno, nu va face nici un comentariu despre moartea studentei la Bucureşti. Un comunicat asemănător apare şi pe 22 august.

– 21 august: Ambasada României la Tōkyō emite un comunicat de presă în care îşi exprimă regretul pentru moartea prematură a tinerei japoneze (comunicatul apare doar pe versiunea în engleză a site-ului):

The Embassy of Romania to Japan and the Ministry of Foreign Affairs of Romania express their deepest regret and profund sadness for the tragic and premature death of the young Japanese citizen in Bucharest. 

– 22 august: textul excelent scris de Wafu despre Yurika Masuno e preluat de Jurnalul Naţional aici

– 23 august: în adevărul apare un editorial scurt şi la obiect cu titlul „Cine a ucis-o pe Yurika Masuno”:

A trebuit să moară Yuriko Masuno ca să avem diagnosticul exact: România este acel loc de la periferia a tot ce este corect, unde se trăieşte şi se moare absurd. Şi cui îi pasă? Ne este, desigur, silă, dar din silă nu se ridică nimic.

– 24 august: conducerea ANAT (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism) emite un comunicat în care afirmă cătragedia cu turista japoneză putea fi evitată dacă ar fi existat un control riguros în aeroport şi o monitorizare permanentă a ceea ce se întâmplă, iar taximetriştilor nu li s-ar permite să asalteze turiştii”. Ştirea apare pe realitatea.net şi pe Mediafax (şi, probabil, şi în alte părţi).

– 28 august: apelul lui Şerban a fost preluat şi de Liviu Mihaiu pe Facebook, cu următoarea introducere: 

Cine crede ca Aeroportul International Otopeni trebuie curatat de mafioti, sa copieze scrisoarea asta (sau sa compuna alta), s-o semneze si sa o trimita la urmatoarele adrese:
contact@bucharestairports.ro
secretariat@bucharestairports.ro
Nu va sfiiti! Nu va temeti! Romania NU e o tara a interlopilor!!!

Cei care vor sa spuna Japoniei si intregii lumi ca Romania regreta moartea Yurikai Masuno o pot face depunand o floare pe zidul resedintei ambasadorului Japoniei din Intrarea Armasului nr. 14 (in apropiere de Piata Romana, vezi link la harta):

– 28 august: E.S. Dl. Kanji Tsushima, fost ambasador al Japoniei în România, publică în Revista 22 un articol despre Yurika Masuno şi Hajime Hori (care, de altfel, îi era prieten): 

Ce m-a mâhnit profund în această împrejurare este pră­pastia uriaşă între in­ten­ţia curată şi frumoasă a vic­timei, aceea de a fi apre­ci­ată în România, şi intenţia ucigaşului doar de a o ucide pe tânăra fată, fără să-i pese deloc de ce venise ea de la mii de ki­lo­metri. E o discrepanţă abisală. 

– 28 august: într-o analiză Mediafax, cîţiva dintre operatorii din turism declară că pentru siguranţa turiştilor sînt necesare cel puţin monitorizarea taxiurilor şi realizarea unei linii de metrou pînă la Otopeni:

Ar trebui făcute controale zilnice la aeroport şi supracontroale, şi sunt convins că după ce vor fi arestaţi 2-3, se vor linişti. Toate aceste lucruri se cunosc, dar nu se iau măsuri.

– 28 august: în adevărul apare un reportaj despre taximetriştii „piraţi” şi „combinatorii” de la Otopeni:

Suspectul crimei din pădurea Otopeni a fost amendat de poliţie anul trecut de două ori pentru „cărăuşie şi cerşetorie” în parcarea sosiri interne a Aeroportului „Henri Coandă”. Însă, după fiecare contravenţie aplicată, acesta se reîntorcea în aeroport fără nicio problemă. 

– 30 august: E.S. Dl. Natsuo Amemiya, Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, a avut prima reacţie oficială, publicată în Ziarul Financiar şi gândul:

Chiar am cerut Guvernului să ia măsuri cu privire la securitatea din aeroport pentru ca astfel de incidente nefericite să fie prevenite pe viitor iar relaţiile româno-japoneze să nu fie afectate.

– 30 august: apare un comunicat al Guvernului cum că Ponta s-ar fi dezmeticit şi vrea să acţioneze la Otopeni:

În urma datelor apărute cu privire la securitatea călătorilor care tranzitează Aeroportul Henri Coandă, Primul-Ministru al Guvernului României, domnul Victor Ponta, a solicitat Ministerului Transporturilor o informare, precum şi un plan de măsuri urgente pentru îmbunătăţirea situaţiei. Premierul României îşi exprimă regretul cu privire la tragedia căreia i-a căzut victimă studenta Yurika Masuno.[…] Guvernul României asigură că cei care nu şi-au respectat atribuţiile de control sau nu au aplicat legea cu fermitate vor răspunde legal. Guvernul asigură că vor fi luate măsurile necesare, astfel încât securitatea şi siguranţa călătorilor care folosesc Aeroportul Henri Coandă să fie pe deplin asigurată.

– 30 august: programele de ştiri relatează că poliţia realizează o razie la Otopeni pentru a depista eventualii taximetriști „pirați” şi „combinatorii”

De bună seamă, vor mai fi fiind şi alte posturi / articole / ştiri despre Yurika Masuno şi aeroportul Otopeni – dacă aveţi o ţîră de răgaz, semnalaţi-ni-le în comentarii. Se scrie şi se discută mult în ultima vreme despre presupusul criminal, ba că ar fi violator în serie, ba că ar fi de vreo etnie sau alta, ba că să vedem ce zice expertiza… Problema mai mare e însă că el nu avea ce să caute acolo. Scurt. Iar asta e vina autorităţilor, de la conducerea aeroportului şi poliţie pînă la guvern.

La Otopeni trebuie neapărat să se schimbe multe, asta e cert. De fapt, să se aplice legile – după cum ne-a atras atenţia o prietenă pe Facebook, legea 38/2003 interzice accesul taxiurilor în parcările publice ale aeroportului, dar şi „orice practică de abordare şi preluare a clienţilor în perimetrul aeroportuar de către taximetrişti sau interpuşi”… Da, din 2003!

În septembrie 2009, a existat o încercare de aplicare a acestei legi, dar… se vede acum cu ce rezultate.

Dacă premierul se arată băţos numai după intervenţia unui ambasador, ceva e putred în Danemarca – ar trebui să fie aşa tot timpul. Iar dacă a doua zi după razie „combinatorii” sînt înapoi – eventual în cîrdăşie cu unii şi alţii de prin aeroport – atunci iarăşi e ceva putred.

Acum, dincolo de mirificul limbaj de lemn al comunicatului guvernului şi dincolo de razia mai mult sau mai puţin eficientă a poliţiei, poate ne trezim totuşi. Oi fi eu prea naiv şi prea optimist, dar prefer să cred că se poate schimba totuşi ceva.

Să trimitem, deci, textul la administraţia aeroportului şi apoi… să vină petiţia!

Anunțuri

2 responses to “Din nou despre Otopeni

  • elenad

    IMi pare rău sa spun dar Otopeni e într-un haos total..am fost ieri pe acolo și e arhi aglomerat, taxiurile nu mai sunt prin parcări ceea ce sper sa și rămână asa dar e total neorganizat și mișună tot felul de dubioși pe acolo.Oricum, e trist ca autoritățile romane acționează doar după ce fapta a fost comisa și din spusele lor nu ar fi prima victima! Au avut prea multe semnale de alarma și nu au acționat. e trist ca a trebuit sa moara o persoana străina ca sa intervină autoritățile și nu la un cetățean roman ci la mai multi au întors privirea.Si e trist ca aeroportul internațional nu are securitatea mai buna ca in Gara de Nord.Trist!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s