„Poveste din Tōkyō”- cel mai bun film japonez

Revista Sight and Sound a Institutului Britanic de Film face o dată la zece ani un sondaj despre cel mai bun film al tuturor timpurilor. Anul ăsta au votat 846 de critici / distribuitori / producători etc. şi, în urma votului, a rezultat o răsturnare spectaculoasă: după 50 de ani, Citizen Kane al lui Orson Welles a fost detronat de Vertigo-ul lui Hitchkock.

Apoi, pentru iubitorii de film japonez, o surpriză plăcută: pe locul 3 se află o peliculă realizată de regizorul Ozu Yasujirō (小津安二郎) în 1953, „Poveste din Tōkyō” (Tōkyō Monogatari 東京物語). Mai mult, în clasamentul făcut numai de regizori, Tōkyō Monogatari e pe locul 1, în vreme ce pe locurile 2-3 se află, la egalitate, Odiseea spaţială 2001 a lui Kubrick şi mai sus pomenitul Citizen Kane. Clasamentul complet cu cele 50 de filme poate fi văzut pe site-ul Institutului Britnic de Film, aici; un articol despre clasament apare şi pe BBC, aici.

Vestea bună e că, în acest secol al internetului, Tōkyō Monogatari se găseşte integral pe YouTube, cu tot cu subtitrare în engleză 😛 Dacă aveţi un răgaz de vreo două ore şi ceva, vi-l recomandăm cu căldură – e numai bun de privit într-o după masă lungă şi tihnită de vară:

Anunțuri

One response to “„Poveste din Tōkyō”- cel mai bun film japonez

  • Flo

    E firesc ca un film japonez sa fie ales printre cele mai bune filme,cinematografia japoneza fiind,dupa parerea mea,cea mai valoroasa, imediat dupa cea americana.”Tokyo monogatari”il vazusem acum cativa ani si imi placuse interpretarea actritei Sestuko Hara.Se aseamana mult,la nivel interpretativ,cu actrita mea preferata si probabil cea mai fascinanta din intreaga cinematografie,as zice,mondiala-Hideko Takamine.Filmele lui Naruse in care aceasta e prezenta, reprezinta un adevarat elogiu la adresa artei cinematografice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s