Bancnota fantomă

Zilele trecute ne-a ajuns prin portofel o bancnotă rarisimă, de 2.000 de yeni – am primit-o rest cînd ne-am înscris într-o asociaţie. Bancnotele care circulă de obicei sînt de 1.000, 5.000 şi 10.000 de yeni (doar atît – în rest, monede de 1, 5, 10, 50, 100 şi 500), aşa că ne-am mirat & bucurat în acelaşi timp. Probabil că o s-o păstrăm, că e deja document istoric 🙂

Bancnota de 2.000 de yeni nu e vreo bancnotă specială sau aniversară; cînd a emis-o, în iulie 2000, guvernul plănuia să o lase în circulaţie alături de celelalte şi, în primii ani, chiar a promovat-o – dînd, de exemplu, salariile funcţionarilor publici în bancnote de 2.000, ca să se mişte pe piaţă. Nu se ştie de ce, însă bancnota n-a prins; prin urmare, n-a mai existat o emisiune ulterioară, aşa că singurele hîrtii care circulă acum sînt cele din 2000. Tocmai de-asta e bancnota fantomă.

Pe faţa bancnotei apare poarta Shureimon (守礼門) de la castelul Shuri (首里城) din Okinawa, construită în secolul 16. Poarta a fost aleasă, se pare, pentru a marca summit-ul G8 care s-a ţinut în 2000 în Okinawa, la Naha.

Verso-ul însă e mult mai interesant şi mai „încărcat” de cultură: figura istorică reprezentată pe bancnotă în partea dreaptă e a scriitoarei Murasaki Shikibu (紫式部), care a trăit pe la sfîrşitul sec. 10 – începutul sec. 11 la curtea imperială de la Kyōto şi e cunoscută în primul rînd ca autoare a unuia dintre primele romane din lume, Genji monogatari (源氏物語). E oricum, indiscutabil, unul dintre cele mai mari nume din istoria literelor japoneze:

În partea stîngă, fireşte, o reproducere după un sul pictat cu Genji monogatari (pentru cunoscători, o scenă din capitolul 38, Suzumushi 鈴虫, în care prinţul Genji stă de vorbă cu amicul său Reizeitei 冷泉帝 :D):

Şi un ultim detaliu – pe faţa bancnotei, în stînga jos, e trecută cu litere minuscule şi instituţia care a tipărit hîrtia cu pricina, şi anume Imprimeria Ministerului de Finanţe. Doar că… Ministerul de Finanţe apare cu denumirea veche, pe care a avut-o pînă în 2000 (din 1869), şi anume de Okurashō 大蔵省, care e o denumire cu un iz arhaic şi oarecum poetic – literal, ceva de genul „Marea Vistierie”. Numele de acum e super prozaic, Zaimushō 財務省, adică exact „ministerul de finanţe”…

Bancnota de 2.000 de yeni a fost, prin urmare, ultima emisă de ministerul cu vechea denumire – încă un motiv pentru care e bancnota fantomă.

Poate o s-o păstrăm, cine ştie…

Anunțuri

4 responses to “Bancnota fantomă

  • Flo

    E superba;pana acum n-am avut ocazia s-o vad.Mai ales ca sunt interesat de ”Genji monogatari”,incercand sa vizionez toate programele despre acest roman pe NHK.Dupa cum am mai afirmat,aflu lucruri noi din acest blog;cateodata ma si intreb:aflu mai multe traind aici sau citind blog-ul vostru…

  • horea

    cum eu nu am vazut in viata mea bancnota de 200 de lei in Romania!
    Si cica in SUA exista o bancnota de 2 dolari ce se gaseste pe la banci ca nu e populara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s