Vara nucleară

Pe 6 mai, am scris despre faptul că Japonia funcţionează pentru prima dată fără energie nucleară, după 42 de ani. A fost însă o primăvară scurtă – de astăzi, de la ora 21:00 (ora Japoniei) a început vara nucleară: a fost repornit reactorul numărul 3 de la centrala de la Oi, din prefectura Fukui.

Pe 16 iunie, guvernul a ajuns la concluzia că repornirea reactorului de la Oi este necesară avînd în vedere faptul că se prevede o vară toridă, iar zona de vest a Japoniei riscă să sufere din pricina producţiei insuficiente de energie. KEPCO (関西電力), compania care administrează centrala din Fukui, a primit astfel aprobarea de a porni reactoarele 3 şi 4 în cursul lunii iulie, după ce comisia guvernamentală specială a decis că centrala a trecut testul de stres… Reactorul pornit azi după o revizie care a durat mai bine de un an va începe să producă energie de miercuri şi va funcţiona la capacitate maximă peste o săptămînă, dacă nu se întîmplă nimic neprevăzut.

Între timp, la Tōkyō, de cîteva săptămîni au loc în fiecare vineri seara demonstraţii de protest împotriva repornirii centralelor nucleare în faţa reşedinţei premierului din Nagata-chō. În prima vineri, au fost 300 de oameni, apoi 1000, apoi 2700, 4000, 12.000, 45.000 – din ce în ce mai mulţi; iar la ultima demonstraţie, cea de alaltăieri, numărul protestatarilor a ajuns la 100.000… Protestele sînt organizate de o organizaţie numită Coaliţia Metropolitană împotriva Energiei Nucleare (首都圏反原発連合) care, de altfel, plănuieşte şi o altă acţiune simbolică pe 29 iulie: un lanţ uman în jurul clădirii Dietei, un apel pentru renunţarea completă la energia nucleară.

Protestele anti-nucleare sînt susţinute şi de o serie de voci din societatea civilă – unul dintre cei mai cunoscuţi militanţi este artistul Yoshitomo Nara (奈良美智) care, într-un tweet de pe 23 iunie, sugerează că nu l-ar deranja dacă manifestanţii ar folosi o imagine din cartea sa Slash with a knife din 1998:

(c) Yoshitomo Nara, „No nukes” (1998)

După tweet-ul cu pricina, afişele cu desenul „No nukes” al lui Nara au împînzit Nagata-chō, parcul Hibiya şi toate celelalte locuri unde au loc demonstraţii.

***

Astăzi au avut loc proteste împotriva repornirii reactorului nuclear şi la Oi: peste 100 de persoane s-au adunat şi au blocat unul dintre drumurile care duc la centrală. Pe lîngă No nukes, au avut şi o pancartă cu textul Promovarea energiei nucleare ne răpeşte viitorul (原発推進は私たちの未来を奪う)… No comment.  

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s