Pădurea sinuciderilor

În Japonia nu e chiar totul lapte şi miere, nu aleargă neobosiţi cîinii cu covrigi în coadă. Ţara asta are şi ea o sumedenie de probleme şi necazuri – despre unele dintre ele am început să scriem deja şi vom mai scrie.

Sinuciderea – mai ales în rîndul tinerilor – e una dintre probleme mari. În 2011, de pildă, numărul sinuciderilor a depăşit 30.000 pentru al paisprezecelea an consecutiv… Cauzele sînt multe şi variate şi ţin de economie, de viaţa de familie, de unele modele sociale mai vechi sau mai noi şi cîte şi mai cîte – pe scurt, o puzderie de factori. Şi mă îndoiesc că cineva o să dezlege vreodată enigma asta.

Aokigahara e o pădure la poalele muntelui Fuji unde se sinucid anual zeci de oameni, în unii ani chiar peste 100. E unul dintre locurile cele mai populare pentru curmarea vieţii, sinucigaşii mergînd acolo (străbătînd uneori toată ţara) special pentru asta.

Am găsit astăzi pe net un documentar excelent despre pădurea cu pricina. Are doar vreo douăzeci de minute, dar e extrem de sumbru şi intens în acelaşi timp. E realizat sub formă de interviu cu Azusa Hayano, un geolog care, pe lîngă munca de cercetare în pădure, face zilnic şi patrule de prevenire a sinuciderilor – în documentar apare chiar o scenă în care Hayano încearcă să stea de vorbă cu un posibil sinucigaş…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s