Moartea unui mare regizor

Pe 29 mai a murit regizorul şi scenaristul Kaneto Shindō (新藤兼人), un cineast extrem de important pentru filmul japonez din a doua jumătate a secolului 20. Pe 22 aprilie, tocmai împlinise 100 de ani.

A fost regizor, scenarist, producător şi director artistic, uneori toate astea în acelaşi timp. A regizat peste 40 de filme (inegale ca valoare – unele capodopere, altele comerciale) şi a scris scenarii pentru vreo 200. Practic, a trăit în şi pentru lumea filmului toată viaţa. Ba chiar a fost unul dintre primii regizori care a avut curajul să se rupă de marile studiouri consacrate şi cu bani: în 1950, a plecat de la mega-studioul Shōchiku şi a fondat propria casă de filme, Kindai Eiga Kyōkai (近代映画協会), „Asociaţia pentru Filmul Modern”; a făcut, prin urmare, o mulţime de filme cu buget minuscul… Dar a schimbat multe lucruri în cinema-ul japonez. (Mai multe aici.)

A devenit cunoscut pe plan internaţional cu un film interesant, Hadaka no shima (裸の島) – „Insula goală”  – cu care a luat un premiu la un festival de film la Moscova. Spun că e un film interesant pentru că, deşi e un talkie, cu o coloană sonoră bine pusă la punct, nu are absolut deloc dialoguri. Nimic, doar imagine şi sunet. Muzică şi sunetele naturii.

E o poveste simplă, a unei familii care trăieşte izolată pe o insulă fără apă… Atît. Pentru mine, personal, e un film special (şi) pentru că e unul dintre primele filme japoneze pe care le-am văzut. Din fericire, l-am găsit integral pe YouTube – sper să vă placă:

Scotocind prin cotloanele YouTube, am mai găsit o bijuterie: un scurt interviu luat lui Shindō de către actorul Benicio del Toro, în care regizorul vorbeşte şi despre Insulă… Enjoy! 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s