Sushi pe bandă rulantă

Sushi e una dintre specialităţile culinare japoneze tradiţionale – poate cea mai cunoscută în toată lumea. Se găseşte peste tot, în orice metropolă şi în orice cătun, în diverse forme: de la restaurantul mic şi intim – şi, de cele mai multe ori, extrem de scump – în care bucătarul (?) pregăteşte peştele şi orezul în faţa clientului aşezat la tejghea în timp ce schimbă două vorbe despre cum mai merge lumea, pînă la sushi la caserolă în orice supermarket sau băcănie de cartier. Se găseşte, evident, şi sushi decorativ, de la jucării pentru copii pînă la tenişi imprimaţi cu desene cu sushi…

Ne place sushi. Nu ne ţin buzunarele să mergem la restaurantele de lux, alea în care încap maxim 10 clienţi care stau aliniaţi la tejghea faţă în faţă cu itamae-san (板前さん), maestrul „care stă în faţa scîndurii” ca să mînuiască peştele şi orezul – cum îi spune numele japonez. Nici de-ăla din supermarket nu luăm, căci nu prea are gust, se simte prea tare că e producţie industrială. Aşa că ne ostoim pohta de sushi la unul din restaurantele unde delicatesa circulă pe bandă rulantă, un aşa-numit kaiten zushi 回転寿司.

Kaiten zushi astea sînt, de obicei, reţele gigantice de restaurante pe care le găseşti cam prin toată ţara. În ele, nu ai parte de vreun produs personalizat pritocit de maestru în timp ce stă la palavre, dar nici nu capeţi produse insipide făcute de cine ştie ce aparate. Sînt pe la mijloc, şi la preţ şi la gust.

Se cheamă kaiten zushi pentru că, în ele, exact asta se întîmplă: sushi circulă, aşezat cuminte pe farfurii, pe bandă rulantă – se învîrte (kaiten) dintr-un capăt în altul al restaurantului. Iar tu, clientul, înhaţi de pe bandă farfuria care îţi face cu ochiul:

Felurile de sushi sînt alternate des, ca să fie mulţumită toată lumea – de cele mai multe ori, sînt maxim două farfurii cu acelaşi produs una după alta:

În restaurantul în care am făcut noi pozele, farfuriile sînt acoperite cu un soi de cupolă de plastic, din raţiuni de igienă. Dar nu e peste tot la fel.

Dacă nu-ţi place ce găseşti pe bandă sau te-ai plictisit aşteptînd să vină felul preferat, la fiecare masă există un touchscreen de pe care poţi face comandă.

(Apropo, şi nota se cere tot prin panou, nu la chelner – de fapt, nici nu există chelner pentru că nu e nevoie. Sînt doar nişte băieţi / fete care mişună prin restaurant şi curăţă mesele, îndrumă clienţii etc., dar nu servesc nimic nimănui. Cel mult cîte un suc / o bere :P)

Comanda vine pe „linia expres” – un soi de şină deasupra benzii rulante, pe care vîjîie un suport cu farfuriile cerute. Iei rapid farfuriile şi apeşi butonul ca să dai de ştire că suportul cu pricina e liber să plece spre alte mese:

În restaurantele kaiten zushi – ca, de altfel, în multe alte crîşme prin Japonia – ai la discreţie ceai verde. Fiecare masă are un robinet cu apă fierbinte şi o cutie de ceai praf:

Cînd termini de mîncat, laşi farfuria (de plastic) să cadă într-o fantă din marginea mesei – gura de metal cu abţibild verde din poza de mai jos; astfel, împuşti doi iepuri deodată: pe de o parte, farfuria ajunge pe banda de spălat vase, ascunsă sub banda de sushi şi, pe de altă parte, un senzor îţi numără farfuriile, deci ştii oricînd cît ai de plată – toate produsele sînt la acelaşi preţ.

Sistemul e minunat şi pentru client şi pentru restaurant: farfuria aruncată murdară de la masă ajunge la bucătărie curată lună şi gata de refolosit. Eficienţă maximă.

Cît despre ce feluri de sushi se găsesc… păi de toate. Sushi tradiţional cu diverse tipuri de peşte crud / icre /alge etc., dar şi sushi modern cu ceapă şi avocado, cu maioneză şi soia fermentată, cu porumb fiert şi alge şi cine ştie cîte şi mai cîte. De toate pentru toţi, efectiv; de altfel, genul ăsta de restaurant e de obicei plin de familii, aşa că trebuie să aibă grijă să îi mulţumească şi pe cei mici, dar şi pe bunici :).

De obicei, noi mîncăm prea repede ca să mai facem poze; de data asta, am salvat o farfurie cu un sushi modern, cu ton prăjit cu o idee de caşcaval:

(Sper că se observă în poză farfuria pentru copii decorată cu – evident! – desene cu sushi :D.)

Cam aşa e kaiten zushi prin Japonia. Fireşte, mai sînt mici diferenţe de la reţea la reţea, dar ideea e aceeaşi peste tot: democratizarea sushi. E accesibil şi ieftin. Şi bun.

***

Am pus mai multe poze pe Facebook. Poze care nu sînt de o calitate superextracalifragilistică pentru că sînt făcute cu telefonul, dar vorba ceea: aparatul foto cel mai bun e cel pe care-l ai la tine.

Anunțuri

3 responses to “Sushi pe bandă rulantă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s