După 42 de ani…

… Japonia funcţionează de azi 100% fără energie nucleară. Ieri după-masă la ora 5 a început oprirea ultimului reactor activ, aflat la centrala Tomari din Hokkaidō. Reactorul s-a oprit complet şi a încetat să mai furnizeze energie după ora 11 seara. Prin urmare, de azi, Japonia nu mai are energie electrică decît din surse tradiţionale – cărbuni, soare, vînt…

Asta se întîmplă după 42 de ani – în 1970 (la doar 4 ani după ce începuse producţia de energie nucleară), cele două reactoare aflate în funcţiune atunci au intrat în revizie.

Ce va urma? E greu de spus. Pe de o parte, sînt voci care susţin că energia non-atomică e prea scumpă pentru a susţine dezvoltarea economică, iar pe de altă parte sînt alte voci care spun că energia non-atomică pare scumpă acum, dar e o investiţie mult mai sănătoasă pentru viitor. Guvernul vrea să redeschidă reactoarele imediat ce se termină reviziile programate, dar numai cu condiţia să treacă testul de stres şi să primească aprobarea comunităţilor locale din jurul centralelor. Amintirea catastrofei de la Fukushima este însă prea intensă şi dureroasă ca opinia publică să fie prea usor de acord cu repornirea reactoarelor.

Între timp, Softbank (una dintre marile companii de telecomunicaţii) şi alte firme au început să investească puternic în centrale solare imense, exploatînd fiecare petec de pămînt pe care se poate construi ceva. De anul trecut, din vară, vînzările de panouri solare şi mini-centrale eoliene către particulari au crescut vertiginos – la Tōkyō, practic nu există cartier unde să nu vezi cel puţin cîteva case de familie alimentate de panouri solare. Dar încă nu e suficient – se anunţă o vară grea, cu restricţii de consum ca şi anul trecut şi, poate, chiar cu întreruperi de curent.

Poate că ziua de azi o să fie un început bun, pînă la urmă. Eu unul cred că se poate şi fără centrale atomice.

Anunțuri

4 responses to “După 42 de ani…

 • Marius

  Pana in momentul in care fuziunea nucleara va deveni o sursa viabila de energie tot reactoarele clasice vor produce energia cea mai ieftina. Panourile din pacate nu sunt o solutie viabila la scala mare. Pentru giganti industriali ca Mitsubishi nu pot trai din panouri si energie din termocentrale…

  • R.P.

   De acord, dar problema e că nimeni nu pare să ia în considerare, la costul energiei nucleare, şi costurile pe care le presupune efortul de refacere după o (altă) eventuală catastrofă de gen Fukushima. Prefecturile din nord afectate anul trecut sînt şi acum pe butuci, iar lucrările de reconstrucţie vor dura ani buni de acum înainte. Ca să nu mai vorbim de faptul că tot ce înseamnă natură pe-acolo e făcut una cu pămîntul şi probabil n-o să se mai locuiască niciodată prin zonă.
   Cred că pînă la urmă e o chestiune de alegere: fie energie nucleară – şi atunci îşi asumi riscurile şi costurile legate de accidentele gen Fukushima, fie energie alternativă – şi atunci îţi asumi costurile mai mari şi eficienţa scăzută. Să vedem ce o să facă Japonia pînă la urmă…

 • Horica

  cu panourile solare de pe case nu faci nimic. Sunt bune numai pentru a incalzi apa la o temperatura medie. Acele panouri de pe case nu au sistem de stocare a energiei deci energia ce se creaza (putina, ce-i drept) se consuma imediat.
  Si din surse sigure (proful meu) incep lucrarile la o noua centrala nucleara. Abia ce s-a gasit locatia si se fac teste pe sol sa vada cat e de rezistenta roca. Au inchis-o pe aia ca era veche, dar fac alta…

  • R.P.

   Măcar să încălzească apa, şi tot e bine, se mai reduce consumul de gaz şi curent. Pe de altă parte, am citit pe undeva că Mitsubishi (parcă) şi Toshiba investesc în panouri care şi stochează energia – şi au şi început să le folosească pe la fabricile lor, ca pregătire pentru vara asta.
   S-o fi construind, dar pe de altă parte mişcarea anti-nucleară e tot mai puternică – nu ştiu dacă ai văzut ştirile despre protestele de săptămîna trecută de la Ministerul Economiei, cu oameni în greva foamei şi marşuri prin Tokyo… Plus că sînt tot mai mulţi politicieni care spun că nu e nevoie de centrale – Hashimoto, de exemplu, primarul din Osaka, se opune repornirii reactoarelor de la Oi.
   Problema cea mai mare e că sînt foarte mulţi bani la mijloc, practic toate comunităţile locale de pe lîngă centrale trăiesc numai din subvenţiile de la stat, care sînt foarte consistente. Plus că lobby-ul din industrie e foarte puternic, iar pînă anul trecut nici Agenţia guvernamentală de control nuclear n-a făcut mare brînză, ba chiar, în loc să controleze, a susţinut şi promovat investiţiile în centrale.
   Mă rog, cine ştie ce se întîmplă în viitor… dar cred că merită să urmărim subiectul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s