Liceenii japonezi nu vor să studieze în străinătate

Zilele trecute, am auzit la radio o ştire scurtă despre un sondaj de opinie realizat printre liceenii japonezi, despre disponibilitatea / dorinţa de a studia în străinătate. Era vorba de un sondaj făcut în Japonia, China, Coreea de Sud şi SUA, anul trecut între iunie şi noiembrie. N-am prins cifrele exacte la radio, dar, în afară de SUA, în celelalte trei ţări se adunaseră răspunsuri de la peste 2.000 de copii.

Am mai prins, din zbor, o frîntură de informaţie care mie mi s-a părut partea cea mai relevantă a sondajului: dintre liceenii din cele trei ţări, cei din Japonia sînt cel mai puţin dornici să studieze în străinătate… Motivele? Simple: traiul e uşor în Japonia (kurashiyasui 暮らしやすい) şi, surpriză! 😀 să trăieşti în străinătate e greu (mendō 面倒).

Ştirea m-a intrigat, aşa că am săpat puţin pe internet şi am găsit mai multe date despre sondajul cu pricina aici. Cifrele sînt clare – liceenii japonezi sînt mult mai puţin dispuşi să plece la studii în străinătate.

Evident, se prea poate ca rezultatele să arate puţin altfel în cazul studenţilor, deşi, din cîte am văzut prin diverse statistici recente, de vreo 10 ani încoace numărul japonezilor care pleacă la studii în străinătate scade constant – Ministerul Educaţiei (Monbushō, cum i se spune pe scurt) a început chiar de anul ăsta să acorde sprijin financiar universităţilor care îşi încurajează studenţii să plece în afară, pentru că trendul descendent e îngrijorător.

În cazul liceenilor, se poate ca vîrsta să joace un rol foarte important, sînt de acord. Apoi, ar mai fi legăturile de familie destul de puternice (deşi lucrurile încep să se schimbe şi aici) şi, poate, faptul că sistemul de învăţămînt e perceput ca fiind bun / temeinic etc. – şi, deci, de ce să mergem să studiem aiurea dacă aici e bine?

Dar… s-ar putea ca liceenii japonezi (şi studenţii, for that matter) să nu vrea să plece la studii în străinătate pentru că nu au curiozitatea de a vedea cum e. Să vadă cum e să trăieşti în altă ţară, cum e într-o sală de clasă în altă ţară, ce fel de oameni sînt, cum e să auzi de dimineaţa pînă seara altă limbă în jur, să vezi că maşinile merg pe partea cealaltă a şoselei, să descoperi că nu e metrou peste tot sau că sînt ţări în care nu ai caracatiţe vii la supermarket… Din experienţă proprie, să studiezi în altă ţară e fascinant – e ceva nou în fiecare zi. Şi poate că sistemul educaţional din Japonia trebuie să găsească o cale să încurajeze / stimuleze curiozitatea asta a copiilor, să-i facă să se întrebe nu numai cum?, ci şi de ce?.

Anunțuri

2 responses to “Liceenii japonezi nu vor să studieze în străinătate

  • Horica

    Avand in vedere ca abia vorbesc o limba straina cum vrei sa invete in strainatate? In camin la mine sunt cred ca maxim 10 studenti japonezi ce stiu sa vorbeasca engleza (din vreo 80) iar faza cea mai tare a fost cand un tip ce studiaza la SILS mi-a zis ca invata spaniola ca vrea sa se duca undeva in Europa in ultimul an de studii si spaniola e limba oficiala a Europei si o sa-i prinda bine :)). Degeaba am incercat sa ii expic ca nu e asa, si ca in Europa cam fiecare tara are limba ei si cu spaniola nu faci mai nimic, mai bine ar invata mai bine engleza si germana, si nu conta ca eu sunt din Europa, el stie mai bine ce se vorbeste acolo :))

    • R.P.

      10 din 80 să ştii că e o proporţie destul de mare… poate pentru că e Waseda. La prima universitate unde am fost, mult mai mică, erau doar vreo 2 în tot căminul. Poate că băiatul ăla de la SILS o să se prindă pînă la urmă, cînd ajunge la faţa locului 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s