Încredere (aproape) nemărginită…

După cum am pomenit pe scurt şi în altă parte, în Japonia funcţionează de multe ori o încredere (aproape) nemărginită faţă de semeni… Asta e valabil în multe chestii mărunte de zi cu zi, dar şi în situaţii mai importante – contracte pentru servicii, comerţ etc.

Ieri, într-un oraş oarecare de munte, am surprins o imagine fabuloasă: pe strada principală – adică taman unde e mai mare bulucul de localnici şi turişti deopotrivă – se afla un automat de vîndut ziare. Defect. Adică ziarele nu erau ÎN automat, ci afară, în faţa lui, aşezate pe un stand simplu de metal. Fără gratii, fără grilaj, fără vînzător şi fără cameră de supraveghere… Minunat, nu?

După cum se vede în poză, de suportul metalic e prinsă o cutiuţă albastră pentru bani, iar deasupra e un afiş A4 pe care sînt trecute preţurile pentru fiecare ziar (ediţia de dimineaţă şi ediţia de seară) şi rugămintea de a introduce suma corectă:

Nu sînt sume mari (100 de yeni înseamnă cam 1 euro), şi cu toate astea nimeni nu ia vreun ziar fără să plătească – altfel, suportul cu pricina ar fi dispărut demult. Şi totuşi, acolo trec mii de oameni în fiecare zi… şi nu se fură.

Cam aşa e în Japonia. Nu tot timpul, dar de cele mai multe ori.  

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s