Rikai-kun şi Rikai-chan (review)

Pentru cei care învaţă japoneză, ideogramele (kanji 漢字) devin, mai devreme sau mai tîrziu, un obstacol care pare de netrecut 😦 … mai ales cînd vine vorba de citit texte mai lungi / mai complexe în japoneză. Din fericire, avem acum la dispoziţie diverse unelte (softuri, plugin-uri, add-on-uri, extensii etc.) care fac viaţa mai uşoară şi înlătură bariera de kanji :).

Pentru citit pagini de internet în japoneză, unul dintre instrumentele cele mai utile şi uşor de folosit este Rikai-kun (pentru Google Chrome), cu varianta Rikai-chan (pentru Mozilla Firefox). E un plugin simplu, care se instalează foarte repede şi care funcţionează ca un dicţionar online peste pagina vizualizată: după activarea plugin-ului, în momentul în care cursorul ajunge deasupra unui kanji, se deschide un pop-up în care apare citirea kanji-ului respectiv, alături de o scurtă explicaţie. Se pot selecta ideograme izolate sau compuse de două sau mai multe ideograme:

Evident, şi Rikai-kun şi Rikai-chan sînt gratuite. Rikai-kun funcţionează în Chrome, iar Rikai-chan în Firefox, Thunderbird şi Seamonkey, care sînt toate browsere care pot fi descărcate gratuit în orice sistem de operare – nu există deocamdată variantă şi pentru Internet Explorer. Iată ce trebuie făcut pentru instalare:

Rikai-kun pentru Google Chrome

1. deschideţi Chrome Web Store

2. căutaţi „rikaikun”

3. în pagina cu rezultatele căutării, apăsaţi butonul Add to Chrome. Viteza depinde de conexiunea la internet, dar, în principiu, instalarea durează doar cîteva secunde. 

4. după instalare, în partea din dreapta sus a browserului apare un buton pe care e scrisă cu albastru ideograma 理 (ri) de la rikai („înţelegere”).

5. în momentul cînd vreţi să activaţi Rikai-kun pe o pagină în japoneză, apăsaţi butonul respectiv şi gata. Cînd plugin-ul e activat, sub ideogramă apare un ON roşu.

Am făcut şi un scurt tutorial video:

***

Rikai-chan pentru Mozilla Firefox

1. instalaţi de aici add-on-ul Rikai-chan

2. instalaţi de pe aceeaşi pagină dicţionarul dorit (engleză, germană etc.)

3. reporniţi Firefox

4. după instalare, în partea din dreapta sus a browserului apare un smiley face galben.

5. pentru activare, apăsaţi butonul cu pricina şi gata. (La prima utilizare, browserul cere permisiunea de a crea un index pentru dicţionar, care durează cîteva secunde.)

Am făcut tutorial video şi pentru Firefox:

Enjoy şi ganbatte! 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s