Roppongi Art Night 2012

Aseară am fost la Roppongi Art Night, un festival cultural de o noapte desfăşurat, după cum îi spune numele, în cartierul Roppongi din centrul Tōkyō. Pe scurt, 32 de ore – de sîmbătă dimineaţa de la 10 pînă duminica seară la 6 – de cultură non-stop, cu expoziţii, instalaţii, workshop-uri, live performances, evenimente conexe, happening-uri şi o grămadă de alte chestii, întinse pe o arie impresionantă, de la complexul Tōkyō Midtown pînă la zgîrie-norii Roppongi Hills.

Festivalul face parte dintr-un proiect cultural (Tōkyō Culture Creation Project) mai amplu,  susţinut de guvernul metropolitan – ar fi trebuit să se desfăşoare şi anul trecut, dar a fost anulat din cauza tragediei de pe 11 martie. De altfel, 3.11 au fost ca un soi de cifre tutelare pentru ediţia de anul ăsta, dedicată refacerii regiunii Tōhoku, cea mai afectată de cutremur, tsunami şi radiaţii.

Dacă a fost Art Night, înseamnă că a fost cu multă artă… 🙂 Da, pe alocuri – adică a fost şi destul de mult kitsch. Să le luăm însă pe rînd. Întîi de toate, mascota (şi marota) festivalului a fost Yayoi-chan, o păpuşă gigantică creată de Yayoi Kusama (草間彌生), artistă de avangardă şi romancieră. Păpuşa e realizată dintr-un balon imens şi e însoţită de un căţel pe nume Rin-rin:

Cred că se vede destul de limpede în fotografie cît de mare e Yayoi… Pozată din spate, e de-a dreptul copleşitoare, domina tot platoul de la Roppongi Hills:

Interesant ca idee şi spectaculos ca realizare, dar… cam atît. La asta n-am vibrat. Mi-a plăcut însă o altă instalaţie a lui Kusama, numită Inochi no ashiato 命の足跡 („Urmele de paşi ale vieţii”), expusă în altă parte a cartierului, la sala de expoziţii 21_21 Design Sight. Se văd şi în asta bulinele, care, din cîte am înţeles, sînt un soi de semnătură a artistei, dar atmosfera e complet diferită – poate şi pentru că se lăsase deja întunericul:

Păpuşii Yayoi i-a corespuns, în altă parte (complexul Midtown), o altă instalaţie, realizată tot dintr-un balon gigantic şi inspirată din păpuşile tradiţionale japoneze:

Ce-am mai văzut? Păi, omniprezent, Jappy – o altă mascotă a festivalului. Copii şi adulţi deopotrivă aveau măşti cu Jappy, la fiecare punct de atracţie era cel puţin cîte un ins costumat regulamentar în Jappy, ba chiar, la un moment dat, am găsit şi un mic altar dedicat creaturii:

Jappy e un animal neidentificat – şoarece? urs? căţel? toate la un loc? – al cărui nume vine, pare-se, de la Japan şi happy. Menirea lui e să aducă linişte după 3.11…

Apoi, instalaţii fel de fel, peste tot: de la oglinzi şi neoane în holurile subterane ale Midtown pînă la artişti îmbrăcaţi în costume realizate din plastic (şi pe care putea să le încerce oricine), numele cartierului scris cu lanţuri industriale şi o scenă tutelată de acelaşi Jappy. Plus proiecţii de filme, tarabe cu de toate, chioşcuri de fumat, şi multă-multă lume: vînzoleală peste tot, şi la suprafaţă, şi în subteran, şi la metrou, şi în magazine, şi în muzee… o mare de oameni veniţi la festival într-un Roppongi parcă mai animt ca niciodată.

Nouă ne-au plăcut cel mai mult două instalaţii: o reinterpretare modernă a stampelor japoneze (ukiyoe 浮世絵) şi un origami uriaş. Stampele erau aşezate într-un triptic şi erau… animate 🙂 – am făcut un .gif cu o bucată din triptic, în care se vede mişcarea (la click):   

Cît despre origami, ideea era foarte simplă: o figurină imensă creată din hîrtie, agăţată de tavan şi pusă în mişcare de curenţii de aer creaţi de sistemul de ventilaţie şi de şuvoiul neîntrerupt de oameni:

La capătul traseului lung şi obositor printre toate scenele festivalului, cîţiva japonezi se odihneau şi se relaxau la o baie termală pentru picioare, un onsen în miniatură. Zîmbesc toţi, deci presupun că se simţeau bine :):

Pe scurt, ne-a plăcut la Roppongi Art Night. Nu neapărat pentru că am fi văzut cine ştie ce capodopere de artă contemporană, ci mai mult pentru spirit, pentru atmosfera efervescentă şi destinsă care plutea pe toate străzile, pentru veselia oamenilor din jur şi pentru ideea de a scoate arta în stradă şi de a revitaliza comunitatea. Ne-am înveselit şi relaxat şi noi.

Am pus mai multe poze pe Facebook.

Anunțuri

One response to “Roppongi Art Night 2012

  • doomdee

    WOW ce va invidiez acum..as fi vrut sa fiu acolo :)) .Yayoi Kusama este preferata mea pacat ca e in sanatoriu de 25 de ani dar mi se pare fantastic ca inca lucreaza am sa va adaug pe facebook chiar vreau sa vad toate imaginile!Multumec

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s