Fukushima, din nou…

Evident, problemele la centrala nucleară de la Fukushima sînt departe de a se fi încheiat. De vreo săptămînă încoace, reactorul 2 al centralei ține prima pagină a ziarelor și deschide buletinele de știri: unul dintre cele trei termometre montate în interiorul reactorului a început să indice o creștere de temperatură alarmantă. 

La o conferință de presă de pe 3 februarie, oficialii TEPCO (東京電力) au anunțat prima dată creșterea temperaturii – pînă atunci, toate cele trei termometre indicaseră în jur de 50° C. (Ideea e că temperatura trebuie menținută sub pragul critic de 100° pentru a preveni supraîncălzirea combustibilului – deci, ca sa nu facă bum). Pe 5 februarie, termometrul buclucaș ajunsese deja la peste 70°, dar problema era că celelalte două, montate la același nivel, nu înregistrau nici o schimbare:

Cei de la TEPCO au mărit cantitatea de apă (de mare) injectată în reactor pentru răcire, fără nici un rezultat, aparent – pe 13 februarie, temperatura ajunsese deja la 91.2º… la celelalte două termometre, în continuare, nici urmă de creștere, ci dimpotrivă: arătau undeva în jur de 30º. Toate ziarele și televiziunile se foloseau de desene cu reactorul ca să ilustreze tărășenia.

Long story short, pe 13 februarie TEPCO a anunțat că ia în considerare posibilitatea ca termometrul cu pricina să fie defect; pe 16, că probabil termometrul a fost afectat de aburi și de sarea din apă; iar azi (17) că urmează să-l înlocuiască.

Și totuși… mi se pare, de multe ori, că cei de la TEPCO bîjbîie prin întuneric și sînt depășiți de situație. De data asta a fost un termometru defect (?), data viitoare s-ar putea să fie o fisură minusculă în vreo conductă sau o șaibă microscopică. Mă tem că s-au cam grăbit cînd au anunțat că reactorul e stabil pentru că temperatura e menținută la 50º, uite că lucrurile nu sînt chiar atît de simple. Și problema e că o eventuală catastrofă ar putea afecta mult mai multă lume decît își închipuie cineva, de la Fukushima pînă la Polul Sud.

Ca să nu mai pomenim de faptul că și apa de mare folosită la răcire se scurge pe ici pe colo înapoi în ocean…

Reclame

One response to “Fukushima, din nou…

  • Adriana

    Deci pe scurt, nu mai vrem energie nucleara; omul se joaca cu lucruri pe care nu le poate tine in control si isi da seama de asta dar parca nu vrea sa renunte pt ca sunt multi bani in joc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s